Nissan Primera nie mogę odpalić .
Moderator:raptus1984
Szanowni koledzy szukam porady . Do warsztatu na holu przyjechało do mnie to właśnie auto ,z informacją tel. nie odpala prawdopodobnie immobilaiser. W sobotę zajrzałem do niego , sprawdziłem ap. zapłonowy ( cewka , moduł ) wizualnie i prądowo jest ok. cewka sprawna ale co z modułem
? jaki impuls wyzwala ( ile V ) steruje tranzystorem a ten uruchamia cewkę , bo impuls wychodzi z czujnika położenia wału , i czy można oszukać immo, o raz czy on jest we wszystkich modelach . Może ktoś ma doświadczenie z tym typem auta. Jak na 100% zdiagnozować co mu dolega.

Fajnie że wiadomo o jakim samochodzie (silniku) piszesz. Ogólnie immo (chyba) nigdy iskry nie blokuje.
Jeszcze lepiej, wcześniej pisałeś że Primera.
Nie jesteś przypadkiem kobietą że taki/a niezdecydowany/a?
Nie jesteś przypadkiem kobietą że taki/a niezdecydowany/a?
Wyobraź sobie że ja wcześniej patrzę pod maskę silnika niż na jego markę -model. Nie dałeś rady co do Primery , jak i co do Sunny. Dzięki za radę , nie nabijaj sobie licznika takimi postami. Tak jestem kobietą ... i co z tego ?
- carlos223223
- Automistrz
Może po prostu pompa paliwa padła. Sprawdź prąd na pompie czy dochodzi podczas kręcenia. Tutaj masz rację zico, że iskry nie odcina, prędzej pompę paliwa.
- carlos223223
- Automistrz
pogrzebię w ad podaj rocznik...
Miało być jutro ,jest dzisiaj . Auto to 95r. Dzisiaj odezwał się do mnie właściciel . Opisał okoliczności w jakich to się stało . Otóż odpalili auto i odłączyli akumulator . Pochodził on kilka minut i zgasł . I później już nie mogli go odpalić . W aucie jest polot/kluczyk , ale on nie działa i sądzę że nie działał bo to tylko centralny zamek. Zacznę poszukiwania ( po kablach ) , może coś trafię. Wcześniej już ktoś szukał przyczyny i nie znalazł , możliwe że i ja nie znajdę .
- carlos223223
- Automistrz
Jak to odłączyli akumulator
? Po jakiego grzyba
?

- arnipoznań
- VIP/Moderator
akus można odłączyć ale dobrze powłączać światła itd żeby altek miał obciążenie
I DON'T WANNA LIVE ON THIS PLANET ANYMORE
Nie można! Napięcie ładowania wtedy rośnie maksymalnie ile da radę, na wyższych obrotach może nawet 100V przekroczyć, i wszystko co wrażliwe na przepięcia idzie z dymem.arnipoznań pisze:akus można odłączyć