Rankomat Boomerang Reparts.pl - regeneracja części samochodowych Forum VW Skup aut Poznań Skup aut

Nissan Primera nie mogę odpalić .

Elektronika samochodowa - Tematy elektroniczne elektryczne itp.

Moderator: raptus1984

Awatar użytkownika
Du-Di
Automistrz
Posty: 143
Rejestracja: 2012-04-16, 17:15
Lokalizacja: Lublin

2012-09-23, 15:03

Szanowni koledzy szukam porady . Do warsztatu na holu przyjechało do mnie to właśnie auto ,z informacją tel. nie odpala prawdopodobnie immobilaiser. W sobotę zajrzałem do niego , sprawdziłem ap. zapłonowy ( cewka , moduł ) wizualnie i prądowo jest ok. cewka sprawna ale co z modułem ??? jaki impuls wyzwala ( ile V ) steruje tranzystorem a ten uruchamia cewkę , bo impuls wychodzi z czujnika położenia wału , i czy można oszukać immo, o raz czy on jest we wszystkich modelach . Może ktoś ma doświadczenie z tym typem auta. Jak na 100% zdiagnozować co mu dolega.
zico

2012-09-23, 15:31

Fajnie że wiadomo o jakim samochodzie (silniku) piszesz. Ogólnie immo (chyba) nigdy iskry nie blokuje.
Awatar użytkownika
Du-Di
Automistrz
Posty: 143
Rejestracja: 2012-04-16, 17:15
Lokalizacja: Lublin

2012-09-23, 16:23

No tak jak ja wiem jakie to auto to zdawało mi się że wszyscy też wiedzą .
Problem dotyczy Nisana Sunny 1.6 SLX, benzyna
zico

2012-09-23, 16:58

Jeszcze lepiej, wcześniej pisałeś że Primera.
Nie jesteś przypadkiem kobietą że taki/a niezdecydowany/a?
Awatar użytkownika
Du-Di
Automistrz
Posty: 143
Rejestracja: 2012-04-16, 17:15
Lokalizacja: Lublin

2012-09-23, 17:07

Wyobraź sobie że ja wcześniej patrzę pod maskę silnika niż na jego markę -model. Nie dałeś rady co do Primery , jak i co do Sunny. Dzięki za radę , nie nabijaj sobie licznika takimi postami. Tak jestem kobietą ... i co z tego ?
Awatar użytkownika
carlos223223
Automistrz
Posty: 371
Rejestracja: 2012-02-19, 12:48
Lokalizacja: Włocławek

2012-09-23, 17:07

Może po prostu pompa paliwa padła. Sprawdź prąd na pompie czy dochodzi podczas kręcenia. Tutaj masz rację zico, że iskry nie odcina, prędzej pompę paliwa.
Kto pyta, nie błądzi :)
http://diagnostyka.abc24.pl/
Awatar użytkownika
Du-Di
Automistrz
Posty: 143
Rejestracja: 2012-04-16, 17:15
Lokalizacja: Lublin

2012-09-23, 17:15

Nie nie , problem jest tylko w zapłonie . Zasilanie cewki złączem 2-wu pinowym jest tam jest plus i minus . Problemem jest to drugie złącze wchodzące do modułu zapłonu.
Awatar użytkownika
carlos223223
Automistrz
Posty: 371
Rejestracja: 2012-02-19, 12:48
Lokalizacja: Włocławek

2012-09-23, 18:46

pogrzebię w ad podaj rocznik...
Kto pyta, nie błądzi :)
http://diagnostyka.abc24.pl/
Awatar użytkownika
Du-Di
Automistrz
Posty: 143
Rejestracja: 2012-04-16, 17:15
Lokalizacja: Lublin

2012-09-23, 18:56

Rocznik podam ci jurto ,dowód w warsztacie . Jutro też podmienię aparat zapłonowy, i zobaczę czy nie zaskoczy.
Awatar użytkownika
Du-Di
Automistrz
Posty: 143
Rejestracja: 2012-04-16, 17:15
Lokalizacja: Lublin

2012-09-25, 17:16

Miało być jutro ,jest dzisiaj . Auto to 95r. Dzisiaj odezwał się do mnie właściciel . Opisał okoliczności w jakich to się stało . Otóż odpalili auto i odłączyli akumulator . Pochodził on kilka minut i zgasł . I później już nie mogli go odpalić . W aucie jest polot/kluczyk , ale on nie działa i sądzę że nie działał bo to tylko centralny zamek. Zacznę poszukiwania ( po kablach ) , może coś trafię. Wcześniej już ktoś szukał przyczyny i nie znalazł , możliwe że i ja nie znajdę .
Awatar użytkownika
carlos223223
Automistrz
Posty: 371
Rejestracja: 2012-02-19, 12:48
Lokalizacja: Włocławek

2012-09-25, 17:58

Jak to odłączyli akumulator ??? Po jakiego grzyba ???
Kto pyta, nie błądzi :)
http://diagnostyka.abc24.pl/
Awatar użytkownika
dawid2110
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 771
Rejestracja: 2012-02-25, 17:07
Lokalizacja: Kielce

2012-09-25, 19:19

Odłączył akumulator na odpalonym silniku <boje_sie> ??? No to mógł sobie sporo urżnąć jeśli regulator napięcia zgłupiał
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo
Awatar użytkownika
arnipoznań
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 713
Rejestracja: 2012-02-17, 20:22
Lokalizacja: PZ

2012-09-25, 19:27

akus można odłączyć ale dobrze powłączać światła itd żeby altek miał obciążenie
I DON'T WANNA LIVE ON THIS PLANET ANYMORE
Awatar użytkownika
InRed
Mod pogaduchy
Mod pogaduchy
Posty: 531
Rejestracja: 2012-05-28, 21:06
Lokalizacja: Bydgoszcz

2012-09-25, 19:48

Ale po co odlaczali akumulator na odpalonym silniku????? Dla hecy ? ....
Poszukujesz auta z Niemiec ?

Napisz do mnie ;-)
zico

2012-09-25, 19:50

arnipoznań pisze:akus można odłączyć
Nie można! Napięcie ładowania wtedy rośnie maksymalnie ile da radę, na wyższych obrotach może nawet 100V przekroczyć, i wszystko co wrażliwe na przepięcia idzie z dymem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektronika”