witam. w multivanie 2.5 tdi(150km) zaczal mi dziwnie chodzic, jakby zawory klepaly, lecz nie jestem pewien, przejechalem 300 km, Dzis brak oleju, prawa strona silnika od spodu cala w oleju. pytanie co tak dziwnie chodzi i skad wyciekl olej.
jest po kompletnej wymianie rozrzadu.
pozdrawiam
T4 dziwny dzwieki i wyciek oleju
Moderator:raptus1984
jakby zawory klepaly
Może trzeba je dotrzeć może się zasyfiły ? z tego co pamiętam tam jest ten nieszczęsny EGR no ja jestem ogólnie przeciwnikiem tego rozwiązania dlatego że właśnie spaliny które wracają do cylindra mają wysoki poziom CO2 który zresztą zapycha rury egr jak i osadza się na zaworach ... Nie wiem to tylko moja teoria z twojego opisu właśnie bym to obstawiał
pawelek191 pisze:przejechalem 300 km, Dzis brak oleju
No a to byłby właśnie efekt nadmiernego spalania w skutek dostawania się oleju do cylindrów
Jak wiem to powiem, jak mogę to pomogę
Pomogłem? Postaw browarka
bee1q1 pisze:
z tego co pamiętam tam jest ten nieszczęsny EGR no ja jestem ogólnie przeciwnikiem tego rozwiązania dlatego że właśnie spaliny które wracają do cylindra mają wysoki poziom CO2
No a to byłby właśnie efekt nadmiernego spalania w skutek dostawania się oleju do cylindrów
Kolego ale w układzie egr nie chodzi o co2
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo
Kolego ale w układzie egr nie chodzi o co2
Ty jesteś jakiś troszkę dziwny wiem, że chodzi o ograniczenie emisji spalin ale pomyśl jak przez zawór przechodzą spaliny to się zapycha bo w spalinach JEST CO2 uzyskiwane w wyniku spalania ! kto wie czy tym się nie zapchały zawory ?
P.S.
Problemy z czytaniem ze zrozumieniem ?
Jak wiem to powiem, jak mogę to pomogę
Chodziło mi o to że w dieslu nie chodzi o zmniejszenie CO2 tylko o tlenki azotu recyrkulacja spalin służy do zmniejszenia temperatury spalania . Nie jestem zwolennikiem ekologii ale zaślepianie egru uważam za głupie bo każdy by chciał oddychać świeżym powietrzem ale najchętniej wszyscy wywalili by egr dpf scr .
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo