Opel vectra B silniczek krokowy
Moderator:raptus1984
- diagnostic
- Początkujący
Witam gdzie w vectra B 1.6 16v znajduje się silniczek krokowy i jak go sprawdzić
da rade komputerem 
-
zico
Głęboko schowany przy przepustnicy, dostęp beznadziejny. Tylko po co go sprawdzać? One się nie psują, wbrew temu co sobie lamery wymyślają. Jeśli Ci np obroty falują to na 99.9% nie on jest winny.
- arnipoznań
- VIP/Moderator

raczej zdemontuj przepustnicę i ją umyj 
I DON'T WANNA LIVE ON THIS PLANET ANYMORE
- diagnostic
- Początkujący
Więc to nie będzie silniczek
najgorzej jest na zimnym dodaje sobie gazu i spada do ok 1,5 tys obrotów dopiero jak się rozgrzeje obroty spadają ale bardzo długo i też skakają ale o wiele mniej.
Wyczyścić silniczek możesz ale najepiej tak jak pisali wcześniej wymon tuj całośc wymyj nasmaruj i sprawdz efekty. A i nnie wiem czy w tym aucie czasem nie trzeba adaptować przepustnicę
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo
-
zico
Adaptować nie trzeba, najlepiej to rozebrać cały dolot (obie części kolektora), przepustnicę wyczyścić, poskładać na nowych uszczelkach, i będziesz miał chociaż pewność że jest szczelnie. Bo szukać tam nieszczelności też nie jest fajnie ze względu na dostęp.
- arnipoznań
- VIP/Moderator

kiedys mialem takiego opelka, jak go kupiłem to mial uszczelkę pod głowicą strzeloną i siłą rzeczy musialem zdemontowac dolot, przy okazji wyczyściłem wszycho i dopiero jak złożylem to kumpel od którego go kupiłem się przyznał że przedtem obroty falowały, a po czyszczeniu silniczek cykał jak zegarek
I DON'T WANNA LIVE ON THIS PLANET ANYMORE
- Majonez850
- Automistrz
Wystarczy go przemyć