Opel vectra B silniczek krokowy
Moderator:raptus1984
- diagnostic
- Początkujący
Witam gdzie w vectra B 1.6 16v znajduje się silniczek krokowy i jak go sprawdzić da rade komputerem
Głęboko schowany przy przepustnicy, dostęp beznadziejny. Tylko po co go sprawdzać? One się nie psują, wbrew temu co sobie lamery wymyślają. Jeśli Ci np obroty falują to na 99.9% nie on jest winny.
- arnipoznań
- VIP/Moderator
raczej zdemontuj przepustnicę i ją umyj
I DON'T WANNA LIVE ON THIS PLANET ANYMORE
- diagnostic
- Początkujący
Więc to nie będzie silniczek najgorzej jest na zimnym dodaje sobie gazu i spada do ok 1,5 tys obrotów dopiero jak się rozgrzeje obroty spadają ale bardzo długo i też skakają ale o wiele mniej.
Wyczyścić silniczek możesz ale najepiej tak jak pisali wcześniej wymon tuj całośc wymyj nasmaruj i sprawdz efekty. A i nnie wiem czy w tym aucie czasem nie trzeba adaptować przepustnicę
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo
Adaptować nie trzeba, najlepiej to rozebrać cały dolot (obie części kolektora), przepustnicę wyczyścić, poskładać na nowych uszczelkach, i będziesz miał chociaż pewność że jest szczelnie. Bo szukać tam nieszczelności też nie jest fajnie ze względu na dostęp.
- arnipoznań
- VIP/Moderator
kiedys mialem takiego opelka, jak go kupiłem to mial uszczelkę pod głowicą strzeloną i siłą rzeczy musialem zdemontowac dolot, przy okazji wyczyściłem wszycho i dopiero jak złożylem to kumpel od którego go kupiłem się przyznał że przedtem obroty falowały, a po czyszczeniu silniczek cykał jak zegarek
I DON'T WANNA LIVE ON THIS PLANET ANYMORE
- Majonez850
- Automistrz
Wystarczy go przemyć