diesel czy lpg?
Moderator:raptus1984
Tu jest kilka ciekawych artykułów o autogazie http://moto.wp.pl/lpg.html? dla osób tak samo zielonych jak ja, które rozjaśniają trochę tę tematykę.
Według mnie jeśli ktoś pokonuje długie trasy to lepszym rozwiązaniem jest diesel. Z gazem to jest różnie. Chyba, że ktoś posiada auto benzynowe i nie chce go sprzedawać to montuje gaz. Diesel wg mnie dlatego bo mi się nimi lepiej jeździ w długie trasy. Jeździłem autem w gazie, samej benzynie oraz w dieslu i najlepsza opcja to diesel.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez graverin, łącznie zmieniany 1 raz.
- dobolsgarage
- Początkujący
- Kontakt:
Pompa wtryskiwaczy w starszych modelach również jest kosztowna... sam doświadczyłem to a własnej skórze. Diesel to kosztowna sprawa. Lepiej zakupić się w jednostkę benzynową i zagazować ;) Tylko podstawą jest dobra sekwencja gazowa. Gazownik skopał sprawę mojemu sąsiadowi i teraz musi się męczyć. Ciężko pali i wgl ma problemy. Różnie bywa więc sprawa nie jest oczywista...linard pisze:No tak. Koszty naprawy diesla są dużo większe niż jednostki benzynowej. Same wtryski już trochę kosztują a już nie liczę innych podzespołów ;)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez mortess, łącznie zmieniany 1 raz.
mortess pisze:Pompa wtryskiwaczy w starszych modelach również jest kosztowna... sam doświadczyłem to a własnej skórze. Diesel to kosztowna sprawa. Lepiej zakupić się w jednostkę benzynową i zagazować ;) Tylko podstawą jest dobra sekwencja gazowa. Gazownik skopał sprawę mojemu sąsiadowi i teraz musi się męczyć. Ciężko pali i wgl ma problemy. Różnie bywa więc sprawa nie jest oczywista...linard pisze:No tak. Koszty naprawy diesla są dużo większe niż jednostki benzynowej. Same wtryski już trochę kosztują a już nie liczę innych podzespołów ;)
No niestety ostatnio robiłem cordobe w której ta niby nie znisczalna pompa VP 37 sie rozsypała .....
A co do gazu ibizą z 96 r zrobiłem 150000 km na gazie i tylko 2 razy wymieniłem filtry gazu i autko dalej śmiga bez zarzutu .
Nawet raz nie ustawiałem gazu a gaz który założyłem to landi renzo a nie jakiś stag.
za instalację zapłaciłem 1200 zł kto policzy ile razy mi sie zwrócił?????
Teraz mam jeszcze audi które zagazowałem w tym samym miejscu co ibize włożyli mi LOVATO SMART jak narazie ok 5000 bez problemu
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo
a słyszeliście o lpg w dieslach? próbował ktoś tego? ponoć działa podobnie jak na benzynie i nie uszkadza nic... ciekawe... bo diesel nie dość że ekonomiczniejszy niż benzyna to jeszcze bardziej przez lpg to chyba już za pół darmo sie jeździ heh
- e-Autoparts
- User
Wszystko zależy od naszego rocznego przebiegu jaki pokonujemy,bo diesle moim zdaniem daje o wiele większą przyjemność z jazdy niż lpg gdzie jednak odczujemy jakiś procent spadku mocy w zamian za ekonomię,w dieslu nie ma tego problemu.
- lukaszgryfino
- User
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o auto osobowe to osobiście nie kupił bym ani diesla ani lpg tylko mała benzyna i swięty spokój.
Każde auto kupimy - autoskupwszczecin.pl
- Macieronski
- User
Gaz można założyć do każdego silnika?
Słyszałem gdzieś, że niektóre nie przyjmują przeszczepu.
Słyszałem gdzieś, że niektóre nie przyjmują przeszczepu.