Golf 4 podłączenie sondy
Moderator:raptus1984
Bez kodu silnika się nie obejdzie. Różne silniki - różne sondy. Jak to w VW, testują na użytkownikach wszystko co im przyjdzie do głowy.
No to się jaja porobiły z trudnością ale sczytałem oznaczenie silnika z bloku i wyszło że ATN ale przecież to oznaczenie to 1,6 czyli kupiłem auto z wymienianym sinikiem gdzie jeszcze można sprawdzić oznaczenie silnika i gdzie podłaczyć ta sondę bo nigdzie nei była podłaczona
- arnipoznań
- VIP/Moderator
nie wiem czy to dotyczy golfa 4 ale poszukaj w bagażniku naklejki na której masz m.in. kod silnika, masz go również w książce serwisowej
I DON'T WANNA LIVE ON THIS PLANET ANYMORE
No to ch... z silnikiem. Sprawdź numery sterownika to będzie wiadomo od czego jest. ECU w podszybiu siedzi. Poszukaj też naklejki w bagażniku tam powinny być wszystkie dane, i na osłonie rozrządu zazwyczaj jest kod silnika.
Więc tak w bagażniku jest AKQ na bloku jest ATN 009734 a średnica jest 76,5 czyli od 1,4 więc możliwe że w fabryce się pomylili w wbijaniu numeru.Też się nie znam na elektronice wiec z tych schematów nic nie odczytałem, a może on jezdzić bez sondy bo ma 2 i do tej pory jezdził, chyba że znajdziecie gdzieś gdzie się to wpina
- arnipoznań
- VIP/Moderator
a ty kolego wiesz o tym że pojemność cylindra to średnica razy skok tłoka? skoro zmierzyłeś średnicę to zakładam że masz zdjętą głowicę, najłatwiej zmierzyć pojemność zalewając cylinder olejem gdy tłok jest w DMP.a średnica jest 76,5 czyli od 1,4
Śmiem wątpić w to żeby się pomylili w fabryce
I DON'T WANNA LIVE ON THIS PLANET ANYMORE
http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/vw-golf-mk4/
Tutaj są podane średnice tłoka.Więc chyba dobrze podają 1,6 ma 81 średnicę.
Tutaj są podane średnice tłoka.Więc chyba dobrze podają 1,6 ma 81 średnicę.
AKQ ma tylko jedną sondę (przed katalizatorem), zwykła cyrkonówka i nawet grzałki nie mierzy.
Jeżeli jest odpięta dobrze poszukać musi być kostka do wpięcia, sonda przed katalizatorem musiała być w tym aucie. A jeździ bo jest w trybie awaryjnym tyle że pali co niemiara.golfinowo pisze:Witam w moim golfie 4 1,4 16v jest odpieta pierwsza z 2 sond i jeszcze jedna kostka nie wiem od czego wie ktoś lub posiada jakiś schemat gdzie podpiąć pierwszą sondę i jakim cudem on jeździł bez sondy
Zacytuję sam siebie.
Mniej ważne jaki silnik, tylko co nim steruje.zico pisze:Sprawdź numery sterownika to będzie wiadomo od czego jest.
do nas też raz facet przyjechał że ma kość od sondy a nie ma gdzie wpiąć okazało się że cały wydech miał zmieniony na używany orginalnie miał 1 sondę a w założonym były dwie stąd jedna kostka wolna
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo