Reparts.pl - regeneracja części samochodowych Forum VW Skup aut Poznań Skup aut

Golf 4 podłączenie sondy

Masz problem z samochodem? Pomożemy Ci rozwiązać każdy problem z autem. Internetowy warsztat samochodowy.

Moderator: raptus1984

Awatar użytkownika
golfinowo
User
User
Posty: 23
Rejestracja: 2012-07-23, 09:59

2012-07-25, 09:31

Witam w moim golfie 4 1,4 16v jest odpieta pierwsza z 2 sond i jeszcze jedna kostka nie wiem od czego wie ktoś lub posiada jakiś schemat gdzie podpiąć pierwszą sondę ?? i jakim cudem on jeździł bez sondy ??
zico

2012-07-25, 13:41

Bez kodu silnika się nie obejdzie. Różne silniki - różne sondy. Jak to w VW, testują na użytkownikach wszystko co im przyjdzie do głowy.
Awatar użytkownika
golfinowo
User
User
Posty: 23
Rejestracja: 2012-07-23, 09:59

2012-07-25, 16:25

No to się jaja porobiły z trudnością ale sczytałem oznaczenie silnika z bloku i wyszło że ATN ale przecież to oznaczenie to 1,6 czyli kupiłem auto z wymienianym sinikiem ?? gdzie jeszcze można sprawdzić oznaczenie silnika i gdzie podłaczyć ta sondę bo nigdzie nei była podłaczona :D
Awatar użytkownika
golfinowo
User
User
Posty: 23
Rejestracja: 2012-07-23, 09:59

2012-07-25, 16:50

Jak to możliwe że oznaczenie jest ATN a średnica cylindra jest 76,5 czyli od 1,4 ??
Awatar użytkownika
arnipoznań
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 713
Rejestracja: 2012-02-17, 20:22
Lokalizacja: PZ

2012-07-25, 19:13

nie wiem czy to dotyczy golfa 4 ale poszukaj w bagażniku naklejki na której masz m.in. kod silnika, masz go również w książce serwisowej
I DON'T WANNA LIVE ON THIS PLANET ANYMORE
zico

2012-07-25, 19:16

No to ch... z silnikiem. :) Sprawdź numery sterownika to będzie wiadomo od czego jest. ECU w podszybiu siedzi. Poszukaj też naklejki w bagażniku tam powinny być wszystkie dane, i na osłonie rozrządu zazwyczaj jest kod silnika.
Awatar użytkownika
golfinowo
User
User
Posty: 23
Rejestracja: 2012-07-23, 09:59

2012-07-26, 12:04

Więc tak w bagażniku jest AKQ na bloku jest ATN 009734 a średnica jest 76,5 czyli od 1,4 więc możliwe że w fabryce się pomylili w wbijaniu numeru.Też się nie znam na elektronice wiec z tych schematów nic nie odczytałem, a może on jezdzić bez sondy bo ma 2 i do tej pory jezdził, chyba że znajdziecie gdzieś gdzie się to wpina :(
Awatar użytkownika
arnipoznań
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 713
Rejestracja: 2012-02-17, 20:22
Lokalizacja: PZ

2012-07-26, 12:12

a średnica jest 76,5 czyli od 1,4
a ty kolego wiesz o tym że pojemność cylindra to średnica razy skok tłoka? skoro zmierzyłeś średnicę to zakładam że masz zdjętą głowicę, najłatwiej zmierzyć pojemność zalewając cylinder olejem gdy tłok jest w DMP.
Śmiem wątpić w to żeby się pomylili w fabryce
I DON'T WANNA LIVE ON THIS PLANET ANYMORE
Awatar użytkownika
golfinowo
User
User
Posty: 23
Rejestracja: 2012-07-23, 09:59

2012-07-26, 12:15

http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/vw-golf-mk4/
Tutaj są podane średnice tłoka.Więc chyba dobrze podają 1,6 ma 81 średnicę.
zico

2012-07-26, 12:15

AKQ ma tylko jedną sondę (przed katalizatorem), zwykła cyrkonówka i nawet grzałki nie mierzy.
Awatar użytkownika
golfinowo
User
User
Posty: 23
Rejestracja: 2012-07-23, 09:59

2012-07-26, 12:17

Więc to nie jest silnik AKQ bo ten ma 2 przed i za.
Awatar użytkownika
trebor70
Automistrz
Posty: 134
Rejestracja: 2012-02-24, 21:59
Lokalizacja: lubelskie

2012-07-27, 06:59

golfinowo pisze:Witam w moim golfie 4 1,4 16v jest odpieta pierwsza z 2 sond i jeszcze jedna kostka nie wiem od czego wie ktoś lub posiada jakiś schemat gdzie podpiąć pierwszą sondę ?? i jakim cudem on jeździł bez sondy ??
Jeżeli jest odpięta dobrze poszukać musi być kostka do wpięcia, sonda przed katalizatorem musiała być w tym aucie. A jeździ bo jest w trybie awaryjnym tyle że pali co niemiara.
zico

2012-07-27, 08:22

Zacytuję sam siebie. :P
zico pisze:Sprawdź numery sterownika to będzie wiadomo od czego jest.
Mniej ważne jaki silnik, tylko co nim steruje.
Awatar użytkownika
dawid2110
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 771
Rejestracja: 2012-02-25, 17:07
Lokalizacja: Kielce

2012-07-29, 18:29

do nas też raz facet przyjechał że ma kość od sondy a nie ma gdzie wpiąć okazało się że cały wydech miał zmieniony na używany orginalnie miał 1 sondę a w założonym były dwie stąd jedna kostka wolna
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo
Awatar użytkownika
golfinowo
User
User
Posty: 23
Rejestracja: 2012-07-23, 09:59

2012-07-29, 18:44

Dobra możliwe jest jeszcze jedna wolna wtyczka ale nie wiem jak wytłumaczyć od czego idzie.Ale jak wytłumaczycie oznaczenie silnika ATN a średnica cylindra 76,5 ??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc samochodowa”