Żarówki HID zamiast zwykłych halogenowych
Moderator:raptus1984
Witam zastanawiam się nad zakupem Xenonów HID zamiast zwykłych żarówek H1 słyszałem że są mocne i potrafią oślepić ale ja potrzebuję ich tylko do świateł długich więc nikogo nie będę oślepiał często jeżdżę wieczorem i potrzebuję mocnych żarówek o długim zasięgu.Więc co myślicie o montaży takich xenonów jakie maja wady i zalety w porównaniu z zwykłymi żarówkami jest jeszcze coś lepszego do osobówki
Zazwyczaj te "ksenony" mają z prawdziwymi tylko jedną wspólną cechę - niebieskawy kolor. Taki odcień prawdziwych ksenonów wynika z temperatury barwowej wyrażanej w lumenach, która jest dużo wyższa niż normalnych żarówek. Podrabiane ksenony, a zwłaszcza żarówki mają taką barwę ze względu na kolor bański, który ją jeszcze przyciemnia, więc moim zdaniem instalowanie takiego zestawu nie ma sensu. Zdają się one świecić jaśniej, a tak na prawdę jest na odwrót. Fabryczne ksenony mają bardzo zbliżoną temp. barwową do światła dziennego, a te niebieskie kolorowanki to nie wiem do czego. Poza tym pozostaje kwestia legalności takiego rozwiązania. Na Twoim miejscu zakupiłbym po prostu dobrej jakości żarówki zalecane przez producenta.
Knight Rider. A shadowy flight into the dangerous world of a man who does not exist. Michael Knight, a young loner on a crusade to champion the cause of the innocent, the helpless, the powerless, in a world of criminals who operate above the law.
Miałem to na myślisilvox pisze:Nie ma żadnej kwestii - są nielegalne..
Knight Rider. A shadowy flight into the dangerous world of a man who does not exist. Michael Knight, a young loner on a crusade to champion the cause of the innocent, the helpless, the powerless, in a world of criminals who operate above the law.
- prezesik25
- User
Sprawdź napięcie na żarówkach. Jeżeli będzie niżej niż 12V polecam założenie dodatkowych przekaźników, które niwelują spadki napięcia na fabrycznej instalacji. Mam to założone w swoim golfie i różnica jest kolosalna.silvox pisze:kitt94 napisał/a:
zakupiłbym po prostu dobrej jakości żarówki
Dokładnie - wydaj kilka pln na markowe żarowki - Philips blue vision, Osram night breaker lub podobne..
Link do opisu:
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.ph ... iate%C5%82
- Mechaniczny
- Administrator
- Kontakt:
Prezesik ode mnie masz piwko za ten link.Dobrze opisany temat.