Mam pytanie odnośnie zasady funkcjonowania skrzyni biegów.
Czy jak wrzucimy na tzw. luz to wałek zdawczy(główny) cały czas posiada moment obrotowy ?
Dziękuje
Skrzynia biegów
Moderator:raptus1984
Zależy jak to rozpatrujemy Pod względem fizycznym każde obracające się ciało ma moment obrotowy, więc dopóki wał się kręci - posiada moment obrotowy nawet na luzie, dopóki się nie zatrzyma. ALE - na biegu neutralnym silnik nie przekazuje momentu na skrzynię, więc skrzynia nie daje go na wał. Obracając się na luzie wał posiada moment obrotowy "z rozpędu" i powoli go wytraca, bo silnik nie dostarcza kolejnej, hm, dawki. Mam nadzieję, że zrozumiale napisałem
Knight Rider. A shadowy flight into the dangerous world of a man who does not exist. Michael Knight, a young loner on a crusade to champion the cause of the innocent, the helpless, the powerless, in a world of criminals who operate above the law.
- szymon16997
- Początkujący
Jak wrzucimy na luz i puścimy sprzęgło to wałek główny się kręci z tą samą prędkością co silnik . Wtedy nie da się wsadzić biegu. Jeśli wciśniemy sprzęgło to automatycznie wałek główny przestaje się kręcić i możemy wrzycić bieg .