Otwarcie warsztatu samochodowego
Moderator:raptus1984
Witam chce otworzyć warsztat samochodowy prowadzę teraz warsztat tylko chciał bym go zlegalizować posiadam potrzebny sprzęt mieszkam na wsi ale blisko trasy, chce się starać o dofinansowanie z uni na rozwój.I tutaj moje pytanie co musze zrobić krok po kroku żeby zlegalizowac ten warsztat .
Nie znam dokładnie odpowiedników ale;
-pierwsza wizyta to zgłoszenie działalności ( urząd miejski dostajesz wpis o działalności ) ale co na wsi?
-druga wizyta urząd statystyczny ( otrzymasz regon)
-trzecia to zgłoszenie w ZUS
-czwarta w urzędzie skarbowym.
potrzebne były mi mapki lokalizacji , czy zajmuję pas jezdni chodnika , jakiej mocy maszyny ( do 1kW) nie muszę wykazywać .
I chyba to wszystko .
A później kupujesz dobry grzebień i czeszesz klientów.
-pierwsza wizyta to zgłoszenie działalności ( urząd miejski dostajesz wpis o działalności ) ale co na wsi?
-druga wizyta urząd statystyczny ( otrzymasz regon)
-trzecia to zgłoszenie w ZUS
-czwarta w urzędzie skarbowym.
potrzebne były mi mapki lokalizacji , czy zajmuję pas jezdni chodnika , jakiej mocy maszyny ( do 1kW) nie muszę wykazywać .
I chyba to wszystko .
A później kupujesz dobry grzebień i czeszesz klientów.
Tak na wsi, mam juz stałych klientów i mam robote cały czas. Po tym co przeczytałem najlepiej zarejestrować jako PHU mniejsze podatki itd. tylko czy to jest bezpieczne?? Gdy przyjdzie kontrola i zobaczy że naprawiam samochody może mi coś zrobić Ile więcej będę płacił jak zarejestruje jako warsztat i co więcej bede musiał robić Będę pracował sam więc chyba ominie mnie kilka przepisów BHP itd.
To jak naprawiasz to nic nie mów , a przynajmniej ,że nie bierzesz za to kasy , skarbowy czuwa. A ludzie bywają złośliwi.
Opłaty ,najbardziej skubnie cię ZUS, pełny to coś około 1 tyś , ja byłem tylko na zdrowotnym to około 3 setek.
Przy wpisie do działalności wpisz jak największy zakres działalności , ( pokrewne) bo jak będziesz chciał poszerzyć to dopłaty chyba 50 zł ,a tak od razu to 100 zł.
Opłaty ,najbardziej skubnie cię ZUS, pełny to coś około 1 tyś , ja byłem tylko na zdrowotnym to około 3 setek.
Przy wpisie do działalności wpisz jak największy zakres działalności , ( pokrewne) bo jak będziesz chciał poszerzyć to dopłaty chyba 50 zł ,a tak od razu to 100 zł.
- carlos223223
- Automistrz
Jeśli to Twoja pierwsza działalność to przez pierwsze 2 lata mniej płacisz ale potem i tak kroją 1000zł.
Kto pyta, nie błądzi
http://diagnostyka.abc24.pl/
http://diagnostyka.abc24.pl/
Nie bardzo się da. Możesz na emeryta/ rencistę ale ja nie wiem jak to wygląda , wtedy musiał by cię zatrudnić jako pracownika i tak źle. ja miałem na siebie ( obecnie zawieszona ) działalność , ale w podstawowej pracy pracodawca opłacał za mnie ZUS ,ja dopłacam tylko zdrowotny. wiem ze na tysiąc zł trzeba się naskakać do kanału że cho, cho. I nie często się zdarza że tysiąc zarobisz w kilka dni. Nic innego nie jestem ci podpowiedzieć.
- szymon16997
- Początkujący
Mój kolega mówił coś że , w Słowacji jak się ma firme to się ZUS płaci do 300 zł i on chce jakoś tak pokombinować że bedzie płacił 250 z chakiem , a nie jak w PL 1000 i normalnie będzie robił w PL . Słyszeliście o takim rozwiązaniu ?
Bo to ciekawe i w przyszłości trza będzie kombinować .
Bo to ciekawe i w przyszłości trza będzie kombinować .
- Warsztat24
- Początkujący
coraz częściej czyta się na forach, że ludzie kombinują jeszcze bardziej niż kiedyś. I zacznie się walka: jedni co legalnie pracują kontra "kombinatorzy"
ZUS nie tylko bo;
Właśnie dzisiaj otrzymałem tel. że można korzystać ze szkolenia bhp/p.poż , niby doacja unijna a ja zapłacę za to tylko 350zł . Materiały przyjdą do domu za dwa miesiące odsyłam zrobiony test ,i otrzymuję dożywotni certyfikat z zakresu bhp/p.poż.
Właśnie dzisiaj otrzymałem tel. że można korzystać ze szkolenia bhp/p.poż , niby doacja unijna a ja zapłacę za to tylko 350zł . Materiały przyjdą do domu za dwa miesiące odsyłam zrobiony test ,i otrzymuję dożywotni certyfikat z zakresu bhp/p.poż.
Jakie macie oprogramowanie w swoich warsztatach? szukam informacji na temat warsztat24.com. Z tego, co się orientowałem firma samodzielnie tworzy programy dedykowane warsztatom samochodowym, można je dopasować do swoich potrzeb, poza tym zajmują się również budowaniem stron i pozycjonowaniem. W sumie przydałoby mi się kompleksowe wsparcie IT. Pytanie czy ktoś współpracuje z tą firmą i jak to wygląda w praktyce?