Cześć,
Pytanie ogólne, niedawno miałem przez mechanika wymieniany płyn hamulcowy w Mazdzie CX-7. Mówił, że nie był w stanie odkręcić odpowietrznika w prawym tylnym kole bez ryzyka kupowania nowego zacisku, więc wymienił płyn bez odkręcania jednego odpowietrznika. Mówił, że tak się zdarza i by się tym nie martwić, że z czasem płyn się wymiesza.
Mimo wszystko chciałem się upewnić jak to z tym jest, w końcu układ hamulcowy to nie układ chłodniczy, że płyn krąży. Mam się obawiać, że w jednym kole płyn z czasem będzie miał dużą niższa temp wrzenia?
Pozdrawiam.
Wymiana płynu hamulcowego bez jednego odpowietrznika
Moderator:raptus1984
Dzięki za opinie, @Bobtom
No właśnie opinie są podzielone, słyszałem już, że płyn się właściwie nie ma jak zmieszać, stąd płyn spuszczany z kół wygląda na bardziej spracowany niż w zbiorniczku. W efekcie zacznie z czasem spadać temp wrzenia, a w najgorszym wypadku koło zacznie się grzać.
No i człowiek nie wie, czy ma olać, czy ma się bać
No właśnie opinie są podzielone, słyszałem już, że płyn się właściwie nie ma jak zmieszać, stąd płyn spuszczany z kół wygląda na bardziej spracowany niż w zbiorniczku. W efekcie zacznie z czasem spadać temp wrzenia, a w najgorszym wypadku koło zacznie się grzać.
No i człowiek nie wie, czy ma olać, czy ma się bać