Witam, swoje pytanie kieruję do właścicieli serwisów samochodowych. Czy reklamujecie swoje usługi, a jeśli tak, to w jaki sposób i gdzie? Jakie efekty to przynosi? Bardzo interesują mnie Wasze doświadczenia, ponieważ sam się zastanawiam nad najlepszym sposobem reklamy warsztatu.
Pozdrawiam.
Jak reklamujecie swój serwis samochodowy?
Moderator:InRed
Pracuje w małym warsztacie na wsi. W obrębie 10km działa jeszcze ok 7 też małych warsztatów i jeden duży.
Wiesz jaka jest najlepsza reklama dla firmy? To że obchodzisz się z samochodem klienta jak ze swoim... Mamy Audi A4 od nowości i np boli nas każda zgubiona śrubka czy mikrorysa. Bardzo patrzymy na na to jak obchodzi się z samochodem... jak raz oddaliśmy samochód do tego dużego zakładu to zgubili 2 śrubki od podszybia, w innym warsztacie na dzień dobry usłyszałem "to dla pana, czy na handel?" - to naprawdę zniechęca, najlepszą reklamą jest poczta pantoflowa, jeśli robisz dobrze i szanujesz klienta to będzie ich tylko przybywać bo pierwszy poleci następnemu.
A wracając do tego co powiedziałem na początku, jeśli porównamy ilość naszych klientów z konkurencją to mamy ich o ok 30% więcej (nie mówię o dużym zakładzie tylko o tych prywaciarzach), Jak zaczynałem tam pracować to byłem nauczony wszystko robić na hypcika, u nas np to nie przechodzi, ma być dokładnie i solidnie, nie można się śpieszyć. i właśnie dzięki temu zakład ma wyrobioną dobrą opinie
Wiesz jaka jest najlepsza reklama dla firmy? To że obchodzisz się z samochodem klienta jak ze swoim... Mamy Audi A4 od nowości i np boli nas każda zgubiona śrubka czy mikrorysa. Bardzo patrzymy na na to jak obchodzi się z samochodem... jak raz oddaliśmy samochód do tego dużego zakładu to zgubili 2 śrubki od podszybia, w innym warsztacie na dzień dobry usłyszałem "to dla pana, czy na handel?" - to naprawdę zniechęca, najlepszą reklamą jest poczta pantoflowa, jeśli robisz dobrze i szanujesz klienta to będzie ich tylko przybywać bo pierwszy poleci następnemu.
A wracając do tego co powiedziałem na początku, jeśli porównamy ilość naszych klientów z konkurencją to mamy ich o ok 30% więcej (nie mówię o dużym zakładzie tylko o tych prywaciarzach), Jak zaczynałem tam pracować to byłem nauczony wszystko robić na hypcika, u nas np to nie przechodzi, ma być dokładnie i solidnie, nie można się śpieszyć. i właśnie dzięki temu zakład ma wyrobioną dobrą opinie
Masz problem z grafiką? a może chcesz zlecić wykonanie projektu wizytówki? W takim wypadku zapraszam do mnie
- tomaszszerman
- User
Koniecznie trzeba zainwestować w reklamy internetowe. Sam nie jestem właścicielem warsztatu ani samochodziarzem, ale niezależenie od branży marketing internetowy jest bardzo przydatny.
Dobrym sposobem reklamy jest marketing internetowy, media społecznościowe, pozycjonowanie, reklamy, współprace itd...
Zapraszam na mój blog: https://najlepszeczescisamochodowe.wordpress.com/
W przypadku serwisu samochodowego dobrze sprawdzają się tradycyjne formy reklamy, jak np. banery, czy billboardy - warto też pomyśleć o własnej stronie www i jej pozycjonowaniu (lokalnemu).
Jestem zdania że jeśli chcesz konkretnie wypromować swój serwis i sprowadzić na niego ruch musisz rozważyć pozycjonowanie. Korzystałem czy nawet nadal korzystam https://gogler.pl/pozycjonowanie/ i jestem bardzo zadowolony.
Nie wiem, po co ludzie pakują pieniądze w jakieś ulotki czy inne gadżety, skoro nie zapewniają sobie odpowiednich podstaw. Najpierw powinno się zadbać o ogólny wizerunek serwisu w sieci, a potem można myślec o innych rzeczach. Teraz w http://wizerunekwsieci.gr8.com/?utm_sou ... ign=br0716 jest darmowy e-book dotyczący właśnie zarządzania wizerunkiem marki, więc go pobierzcie. Ja tak zrobiłem i dowiedziałem się kilku rzeczy, które planuję wdrożyć u siebie w serwisie. Zresztą sprawdźcie i się przekonajcie sami.
Wedlug mnie tylko polecenie klientów. Oni mówią swoim znajomym, znajomi znajomym itd
To taka specyficzna branża że nikt nie szuka mechanika po ładnych reklamach w necie czy po ładnym facebooku. Media społecznosciowe absolutnie sie nie nadają do tej branzy. Tylko i wylacznie opinia klientów
To taka specyficzna branża że nikt nie szuka mechanika po ładnych reklamach w necie czy po ładnym facebooku. Media społecznosciowe absolutnie sie nie nadają do tej branzy. Tylko i wylacznie opinia klientów
Hmm...Myślę, że tutaj dobrze sprawdziłoby się pozycjonowanie, może również social media. Porozmawiaj z jakąś firmą ile to wszystko wyniesie. Poczytaj sobie o tym: http://www.greenweb.pl/analityka-internetowa. Pozdrawiam i życzę powodzenia
Dzisiaj najlepszym sposobem na reklamę są serwisy społecznościowe i ogólnie internet. Jeśli posiada ktoś swój własny warsztat, to na pewno powinien rozważyć założenie strony internetowej. Jeśli na stronie ruch będzie dość spory, to i sam warsztat powinien mieć więcej klientów. Sporo na ten temat można poczytać na https://smartbees.pl/blog/jak-pozyskac- ... nternetowy. Internet to dzisiaj podstawa jeśli chodzi o marketing. ;)
- ZnajdzMechanika
- User
Nie wiem czy to forma reklamy, a może raczej miejsce, w którym warto być widocznym dla kierowców, więc zapraszam do nas Na stronie można znaleźć kontakt do wielu warsztatów w całej Polsce. ZnajdzMechanika . pl