Witam, jestem nowym użytkownikiem, jeśli temat napisałem w złym dziale to proszę o przeniesienie
Przejdźmy jednak do rzeczy. Jestem w trzeciej klasie gimnazjum, więc czas na to by zacząć wybierać już jakąś szkołę do której będę chodził od września 2013. Oczywiście kierunek kształcenia wybrałem już kilka lat temu jest to oczywiście mechanik samochodowy (interesuje się motoryzacją od zawsze, lubię grzebać przy motorach, i wykonywać drobne prace przy aucie taty itp. ) Jednak szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie...
Czy wybrać technikum samochodowe czy zasadnicza szkołę zawodową... Słyszałem, że w technikum jest więcej nauki, teorii, ale bardzo mało praktyki, a w zsz jest trochę mniej teorii i więcej praktyki (dużo praktyki w dobrym warsztacie to moje małe marzenie, by nauczyć się porządnego fachu, i wyjść ze szkoły z jakimś doświadczeniem, niestety technikum mi tego nie zapewni) jednak wszystko ma swoje wady i zalety, bo zawodówka jak wszyscy wiedzą jest z tym gorsza że ma się tylko zawodowe wykształcenie, nie to co po technikum- średnie ;/
I tutaj właśnie pytanie do was, doświadczonych mechaników po zawodówkach i po technikach, co wybrać? Podobno z zawodowym wykształceniem nawet do zamiatania warsztatu nie chcą... Więc jak to jest? Proszę o odpowiedzi z góry dziękuje
Technikum a zasadnicza szkoła zawodowa
- Mechaniczny
- Administrator
- Kontakt:
Jest tak jak napisałeś wyżej, w technikum sporo teorii a w zawodówce więcej praktyki, ale i jedno i drugie jest przydatne.Jeśli chcesz jest jeszcze jedno wyjście idziesz do zsz nauczysz się sporo praktyki a po skończeniu zsz idziesz do 2 letniego technikum uzupełniającego.Dużo zależy od poziomu szkoły, w dobrze wyposażonym technikum możesz się nauczyć naprawdę dużo praktyki.
- michal9730
- User
A można wiedzieć jaką szkołę skończyłeś mechaniczny? zależy mi na opini doświadczonych
A jakich możliwości nie daje zawodówka? Mógłbym po zawodówce być jakimś diagnostą?
Czy mógłbym otworzyć swój warsztat i z biegiem czasu go udoskonalać (czyli wprowadzić sklep z częściami, jakąś diagnostykę itp.)?
A jakich możliwości nie daje zawodówka? Mógłbym po zawodówce być jakimś diagnostą?
Czy mógłbym otworzyć swój warsztat i z biegiem czasu go udoskonalać (czyli wprowadzić sklep z częściami, jakąś diagnostykę itp.)?
- Mechaniczny
- Administrator
- Kontakt:
Ja skończyłem technikum o kierunku technik pojazdów samochodowych i jestem bardzo zadowolony jest to trochę inny kierunek niż technik mechanik bo jest tam więcej teorii związanej z naprawą i diagnostyką samochodów, a na mechaniku jest nauka o materiałach metaloznawstwo itd. czego ja osobiście miałem o wiele mniej z czego się cieszę bo mnie to trochę nudziło i było mi to mniej potrzebne, więc jeśli miał byś gdzieś w okolicy takie kierunek to polecam.
- michal9730
- User
Tzn u mnie jest właśnie technik pojazdów samochodowych właśnie myślałem że technik mechanik i technik pojazdów to to samo A jak to jest z pracą? po zawdówce czeka mnie tylko zamiatanie warsztatu?
- Mechaniczny
- Administrator
- Kontakt:
Wątpię może w jakimś wielkim warsztacie lub w jakimś serwisie będą wymagać średniego wykształcenia, ale w większości prywatnych warsztatów patrzą na umiejętności a nie na wykształcenie.Ale wiadomo wykształcenie plus umiejętności to spory plus.
- arnipoznań
- VIP/Moderator
ja mam za sobą 3 lata zsz jako elektromechanik pojazdów samochodowych, 3 lata technikum wieczorowego jako mechanik na podbudowie zsz, ponadto zaliczyłem maturę, mam 9 lat praktyki w zawodzie i nie mialem nigdy problemu ze znalezieniem pracy, ponadto jesli masz technikum samochodowe i 4 lata praktyki w zawodzie możesz isc na kurs na diagnoste SKP tak jak ja to uczyniłem i oczywiscie zdalem egzamin panstwowy.
Na razie jeszcze bawie sie w mechanika ale w przyszlosci moge wykorzystac ten papierek diagnosty ktory zdobylem z tak wielkim trudem.
Na razie jeszcze bawie sie w mechanika ale w przyszlosci moge wykorzystac ten papierek diagnosty ktory zdobylem z tak wielkim trudem.
I DON'T WANNA LIVE ON THIS PLANET ANYMORE
- CZESIO1958
- Początkujący
Ja sugerował bym Technikum.
Jak masz ciagoty to praktyki nabędziesz a papier się przyda.
Zawsze to będzie juz średnie wyksztalcenie
Jak masz ciagoty to praktyki nabędziesz a papier się przyda.
Zawsze to będzie juz średnie wyksztalcenie