Rankomat Boomerang Reparts.pl - regeneracja części samochodowych Forum VW Skup aut Poznań Skup aut

Seat ibiza 1.4 MPI brak iskry

Forum seat

Moderator: raptus1984

Awatar użytkownika
Manio
User
User
Posty: 9
Rejestracja: 2012-02-24, 18:55

2012-02-24, 18:59

Witam mam problem z ibiza 2000r 1.4 MPI : gubi iskrę raz jest raz nie ma tzn. kręcę rozrusznikiem i nie ma iskry cofam i krece az za ktoryms razem załapie i jest iskra i odpali gdy juz odpali pracuje bez problemu i moze tak pracowac az skonczy sie paliwo co moze byc przyczyna?? prosze o pomoc.Czy to moze byc wina silniczka krokowego bo dziwnie piszczy po przekreceniu stacyjki.Na vagu nic nie wyskakuje byly tylko dwa stare bledy od sondy i od czujnika wolnych obrotow ale po skasowaniu bledy juz nie wracaja.
Awatar użytkownika
arnipoznań
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 713
Rejestracja: 2012-02-17, 20:22
Lokalizacja: PZ

2012-02-24, 19:33

obwód zapłonowy czyli cewka, czujnik halla lub coś nie kontaktuje np wtyczki
I DON'T WANNA LIVE ON THIS PLANET ANYMORE
Awatar użytkownika
Manio
User
User
Posty: 9
Rejestracja: 2012-02-24, 18:55

2012-02-24, 19:41

A jak to sprawdzić i gdzie znajduje sie czujnik halla?
Awatar użytkownika
Mechaniczny
Administrator
Administrator
Posty: 1686
Rejestracja: 2010-03-11, 13:54
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

2012-02-24, 19:59

Najlepiej gdybyś miał gdzieś możliwość podmiany modułu zapłonowego.
Awatar użytkownika
Manio
User
User
Posty: 9
Rejestracja: 2012-02-24, 18:55

2012-02-24, 20:13

No niestety z podmianą będzie ciężko nikt z znajomych nie ma tego modelu silnika :(
Awatar użytkownika
carlos223223
Automistrz
Posty: 371
Rejestracja: 2012-02-19, 12:48
Lokalizacja: Włocławek

2012-02-24, 20:25

STAWIAM NA CZUJNIK POŁOŻENIA WAŁU KORBOWEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kto pyta, nie błądzi :)
http://diagnostyka.abc24.pl/
Awatar użytkownika
Manio
User
User
Posty: 9
Rejestracja: 2012-02-24, 18:55

2012-02-24, 20:30

A gdzie on się znajduje i jak go sprawdzić ??
Vag by nie wykrył że jest uszkodzony??
Awatar użytkownika
carlos223223
Automistrz
Posty: 371
Rejestracja: 2012-02-19, 12:48
Lokalizacja: Włocławek

2012-02-24, 22:11

teoretycznie powinien ale nie zawsze tak jest. jest umieszczony gdzieś przy kole od wału korbowego. można go zmierzyć omomierzem. jeśli rezystancja będzie ok to znaczy, że dobry a JAK NIE TO DO WYMIANY.
Kto pyta, nie błądzi :)
http://diagnostyka.abc24.pl/
Awatar użytkownika
Manio
User
User
Posty: 9
Rejestracja: 2012-02-24, 18:55

2012-02-24, 22:19

A orientujesz się może w jakim przedziale powinna mieścić się rezystancja??
Awatar użytkownika
carlos223223
Automistrz
Posty: 371
Rejestracja: 2012-02-19, 12:48
Lokalizacja: Włocławek

2012-02-25, 10:46

Spojrzę w autodatę.
Kto pyta, nie błądzi :)
http://diagnostyka.abc24.pl/
Awatar użytkownika
Manio
User
User
Posty: 9
Rejestracja: 2012-02-24, 18:55

2012-02-25, 15:14

wtedy jak nie ma iskry gasną wszystkie kontrolki i podswietlenie zegarow podczas krecenia rozrusznikiem.
Awatar użytkownika
arnipoznań
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 713
Rejestracja: 2012-02-17, 20:22
Lokalizacja: PZ

2012-02-25, 15:21

w takim razie stacyjka - jesli przestaniesz kręcić rozrusznikiem i kontrolki się zapalaja
I DON'T WANNA LIVE ON THIS PLANET ANYMORE
Awatar użytkownika
Mechaniczny
Administrator
Administrator
Posty: 1686
Rejestracja: 2010-03-11, 13:54
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

2012-02-25, 15:26

Możliwe że stacyjka tak jak pisze kolega wyżej spróbuj podczas kręcenia porusać kluczykiem na boki może coś nie łączy albo jet już wypracowana.
Awatar użytkownika
Manio
User
User
Posty: 9
Rejestracja: 2012-02-24, 18:55

2012-02-25, 18:47

Poruszanie nic nie daje juz nie mam do niego siły :(
Awatar użytkownika
dawid2110
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 771
Rejestracja: 2012-02-25, 17:07
Lokalizacja: Kielce

2012-02-25, 20:45

witam na nowym forum. Jeśli przy kręceniu wszystko gaśnie to może ci rozrusznik zwarcie robi i zabiera cały prąd dlatego nie odpali. gdy tak będzie sie działo sprubuj auto na pycha jeśli zapali miernik i podczas kręcenia zmierz do jakiej wartości spada napięcie jeśli poniżej 10.5V podłuż inny aku jeśli nie da efektu rozrusznik na stuł i wymień tuleje
ODPOWIEDZ

Wróć do „Seat”