Reparts.pl - regeneracja części samochodowych Forum VW Skup aut Poznań Skup aut

VAG - COM ciśnienie sprężania

Diagnostyka samochodowa
Awatar użytkownika
diagnostic
Początkujący
Posty: 75
Rejestracja: 2012-02-18, 11:09

2012-02-28, 20:22

Witam czy jest jakaś możliwośc żeby vagiem sprawdzić ciśnienie sprężania??
Awatar użytkownika
arnipoznań
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 713
Rejestracja: 2012-02-17, 20:22
Lokalizacja: PZ

2012-02-28, 21:53

NIE
I DON'T WANNA LIVE ON THIS PLANET ANYMORE
Awatar użytkownika
diagnostic
Początkujący
Posty: 75
Rejestracja: 2012-02-18, 11:09

2012-02-29, 09:30

A jakie przydatne funkcje ma vag ?? co można sprawdzić ??
Awatar użytkownika
VW
Automistrz
Posty: 166
Rejestracja: 2010-04-25, 10:22

2012-02-29, 17:58

- odczytywanie oczekujących kodów błędów (DTC)
- odczytywanie zarejestrowanych kodów błędów (DTC)
- kasowanie kodów oraz kontrolki "check engine" (MIL)
- możliwość zapisywania odczytywanych danych do pliku w celu późniejszej analizy
- diagnoza elementów wykonawczych typu przepustnice zawory, czujniki
- dynamiczne sprawdzenie zapłonu, dawki rozruchowej,
- prędkość obrotowa silnika (RPM)
- obciążenie (Calculated Load Value)
- temperatura płynu chłodzącego (Coolant Temperature)
- status układu paliwowego (Fuel System Status)
- prędkość pojazdu (Vehicle Speed)
- krótkoterminowa korekta czasu wtrysku (Short Term Fuel Trim)
- długoterminowa korekta czasu wtrysku (Long Term Fuel Trim)
- podciśnienie w kolektorze ssącym (Intake Manifold Pressure)
- kąt wyprzedzenia zapłonu (Timing Advance)
- temperatura pobieranego powietrza (Intake Air Temperature)
- przepływ powietrza - wskazanie przepływomierza (Air Flow Rate)
- położenie przepustnicy TPS (Absolute Throttle Position)
- wskazania sondy lambda (Oxygen sensor voltages/associated short term fuel trims)
- ciśnienie paliwa (Fuel Pressure)
- sprawdzenie kondycji silnika na podstawie zużycia poszczególnych cylindrów - czyli
różnicy w dawkach paliwa dozowanych przez komputer na poszczególne cylindry, aby
silnik równo pracował na biegu jałowym.
- pomiary parametrów pojazdu - mocy i przyspieszenia
Awatar użytkownika
carlos223223
Automistrz
Posty: 371
Rejestracja: 2012-02-19, 12:48
Lokalizacja: Włocławek

2012-02-29, 18:41

100%
Kto pyta, nie błądzi :)
http://diagnostyka.abc24.pl/
Awatar użytkownika
diagnostic
Początkujący
Posty: 75
Rejestracja: 2012-02-18, 11:09

2012-03-01, 08:29

Co 100% nie można ??
Awatar użytkownika
carlos223223
Automistrz
Posty: 371
Rejestracja: 2012-02-19, 12:48
Lokalizacja: Włocławek

2012-03-01, 16:55

W 100% można to, co kolega napisał.
Kto pyta, nie błądzi :)
http://diagnostyka.abc24.pl/
Awatar użytkownika
VW
Automistrz
Posty: 166
Rejestracja: 2010-04-25, 10:22

2012-03-01, 17:22

Nie ma takiej opcji żeby sprawdzić ciśnienie sprężania nie ma aż tak dobrze czasami trzeba troszkę upaprać ręce w przyszłości może doczekamy się czegoś takiego na podstawie jakiś statystyk ale na chwile obecną o czymś takim nie słyszałem.
Awatar użytkownika
carlos223223
Automistrz
Posty: 371
Rejestracja: 2012-02-19, 12:48
Lokalizacja: Włocławek

2012-03-01, 20:26

Pozostaje tradycyjny pomiar.
Kto pyta, nie błądzi :)
http://diagnostyka.abc24.pl/
Awatar użytkownika
dawid2110
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 771
Rejestracja: 2012-02-25, 17:07
Lokalizacja: Kielce

2012-03-03, 00:45

w dieslach się da za pomocą kts zmierzyć ciśnienie na tłokach
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo
Awatar użytkownika
kamilmjk
User
User
Posty: 17
Rejestracja: 2012-05-06, 11:59
Lokalizacja: WPR

2012-05-06, 12:29

dawid2110: Możesz powiedzieć w czym np. robiłeś taki odczyt?
Awatar użytkownika
dawid2110
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 771
Rejestracja: 2012-02-25, 17:07
Lokalizacja: Kielce

2012-05-06, 14:09

kilka razy robiłem bodajże w sprinterze iveco w osobowych to chyba sie nie spotkałem . Kts ma czasem funkcje test sprzęrzenia gdy sie go włączy trzeba pokręcić rozrusznikiem a tester nie pozwoli odalić autu . Nie wiem w jaki sposób on zczytuje to ciśnienie ale napewno jakoś mierzy
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo
Awatar użytkownika
kamilmjk
User
User
Posty: 17
Rejestracja: 2012-05-06, 11:59
Lokalizacja: WPR

2012-05-06, 14:36

Ciekawe info...sprawdzę przy okazji. Miałeś ten odczyt w wartościach ?
Awatar użytkownika
dawid2110
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 771
Rejestracja: 2012-02-25, 17:07
Lokalizacja: Kielce

2012-05-06, 14:38

w barach jak wpadnie mi znowu coś takiego na plac to nagram filmik z pomiarów i wrzucę na forum
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo
Awatar użytkownika
panam
User
User
Posty: 14
Rejestracja: 2012-03-25, 17:32
Lokalizacja: gdzieś

2012-05-11, 23:26

dawid żadna maszyna diagnostyczna nie mierzy ciśnienia spręrzania, te pomiary wykonuje się manualnie i nie pisz na forum takich bzdur, że widziałeś, bo żaden silnik nie ma czujnika sprężania w cilindrze, więc?????
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diagnostyka komputerowa”