Reparts.pl - regeneracja części samochodowych Forum VW Skup aut Poznań Skup aut

Skuter nie pali po zimie???

Skutery forum - Pomoc ze skuterem, motocyklem i innymi jednośladami.
Awatar użytkownika
TGI
User
User
Posty: 23
Rejestracja: 2010-03-23, 18:47

2010-03-23, 18:48

Witam, posiadam skuter marki romet 747 4T. Silnik oczywiście chiński 139QMB.Po postoju w garażu przez całą zimę chciałem go uruchomić,przygotować do sezonu.Wlałem benzynę, gaźnik się zalał i jak próbuję go odpalić ze startera to muszę tak ze 20 razy kopnąć by silnik zatrybił i uruchomił się,Pochodzi przez chwilę i sam mimo woli gasnie, nawet jak się dodaje "gazu" muli go i zdech. I zauważyłem, że jak poczekam chwilę i kopnę go po chwili, to zapali i zgaśnie... próbowałem podkręcać śróbkę od wolnych obrotów to też nic nie daje, w/g brak wolnych obrotów... kręciłem tez śróbką od mieszanki paliwowo-powietrznej i mnie zaskoczyło, że jak zakręciłem ją do końca, silnik nadal pracował, a jak odkręciłem ją to skuter w/g nie reagował, mnie się wydaje że powinien zagasnąć jak śróbka ta jest wkręcona. Świeca oczywiście nowa NGK. Pomożecie ;d ?
Awatar użytkownika
mechmar
Początkujący
Posty: 31
Rejestracja: 2010-03-12, 20:43

2010-03-23, 18:51

Wyczyść gażnik ,w zimę stał skuter paliwo wyparowało i na stopie metalu z którego zrobiony jest gażnik robi się nalot i mógł zapchać dysze.
Awatar użytkownika
TGI
User
User
Posty: 23
Rejestracja: 2010-03-23, 18:47

2010-03-23, 18:52

Właśnie wyczyściłem wszystko jak należy, specyfikami z merca tata przyniósł i jest wydmuchałem własnie przemyłem i jest jak jest...
:cry:
Awatar użytkownika
mechmar
Początkujący
Posty: 31
Rejestracja: 2010-03-12, 20:43

2010-03-23, 18:56

A czyściłeś filtr powietrza może zabrudzony lub jest nieszczelność miedzy gażnikiem a cylindrem gdzieś i łapie lewe powietrze. :idea:
Awatar użytkownika
stjepan
Automistrz
Posty: 237
Rejestracja: 2010-03-19, 17:42
Lokalizacja: się tu wziąłeś?

2010-03-24, 16:38

Jak zakręciłeś śrubkę do końca to łapie lewe powietrze. Nie widziałem tego gaźnika
ale tam chyba, chyba jest membrana, która zrobiła się twarda lub sflaczała.
Awatar użytkownika
ponury_farmer
User
User
Posty: 3
Rejestracja: 2010-03-26, 22:14
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

2010-03-26, 23:01

Kiedyś miałem podobny przypadek w hondzie lead 80cm, miała wprawdzie silnik 2T ale problem był taki, że nie otwierał się prawidłowo podciśnieniowy kranik paliwa, tzn paliwo leciało bardzo powoli...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc motocyklowa”