Reparts.pl - regeneracja części samochodowych Forum VW Skup aut Poznań Skup aut

Szyby w Renault Megane - Gdzie bezpieczniki ?

Elektronika samochodowa - Tematy elektroniczne elektryczne itp.

Moderator: raptus1984

Awatar użytkownika
poldek222
User
User
Posty: 1
Rejestracja: 2010-06-04, 20:11

2010-06-04, 20:25

Witam
Od niedawna jestem w posiadaniu samochodu Renault Megane (rocznik 1997) w hatchback-u.
Auto kupione zostało jako używane (od znajomego) i niestety wraz z zepsutą elektryczną przednio-lewą(od kierowcy) szybą.Nie da się ją zamknąć.
Myślałem że się z tym uporam ale pojawił się problem : <mysl>
-nie wiem gdzie znajduje się bezpiecznik tejże szyby..Wewnątrz nadwozia od lewej strony kierowcy ,pod tablicą rozdzielczą owszem jest pokrywa wraz z wieloma bezpiecznikami,ale jak czytałem posiadam wersję montażową typu A i niestety nie ma tam miejsca na ten bezpiecznik .

W wersji B jest i można go raczej z łatwością wsadzić, u mnie wypaduje jakby wogule tam niepasował.
Dla ułatwienia dodam schemat wersji - F18 powinien niby odpowiadać za poszukiwany bezpiecznik(niestety jak widać tylko w wersji B jest oznakowany i że tak powiem funkcjonuje):

Obrazek

Wiecie gdzie a raczej jak go wymienić ??
A może istnieje inny/lepszy sposób na tego typu uszkodzenia??
Proszę o szybką odpowiedź - to dla mnie bardzo ważne..
<>buziaki> THX za każdą udzieloną pomoc <>buziaki>
Awatar użytkownika
Dyrektor
Automistrz
Posty: 358
Rejestracja: 2010-04-06, 20:28
Lokalizacja: Podkarpacie

2010-06-04, 20:31

Kolego mam "Sam naprawiam Megane scenic". Zobaczę zaraz czy coś tam na ten temat jest. Chodzi ci o lokalizację tego bezpiecznika? I jak uruchomić szybę?
W drzwiach jest linka, może pękła, może spadła, może coś w przełączniku.
Masz poniżej opis bezpieczników:
Obrazek
Awatar użytkownika
Dyrektor
Automistrz
Posty: 358
Rejestracja: 2010-04-06, 20:28
Lokalizacja: Podkarpacie

2010-06-04, 20:56

I jeszcze jedna rzecz: jeśli to miejsce na bezpiecznik jest puste [wersja A], to pewnie ona nia miała szyb elektrycznych fabrycznie i może miała dokładane. Spytaj sprzedającego.

Moze moduł elektroniczny, który daje impuls na silniczek, może silniczek jest uszkodzony, może połaczenie między karoserią a drzwiami.
Proponuję to sprawdzic, a najpierw proponuję rozebrać włącznik od strony kierowcy i podgiąc blaszkę - może pomoże.
A może na kostce zaśniedziały jest przewód.
Trzeba rozebrac tapicerkę drzwi i zobaczyć.

Może tez ten plastik na prowadnicy szyby u gory jest polamany? Zobacz jakie tam wystepują części: http://www.allegro.pl/item1052371723_re ... waran.html
Awatar użytkownika
mati234123
User
User
Posty: 3
Rejestracja: 2013-10-08, 13:34

2013-10-08, 13:37

witam mam problem z renault megane 1.6 96 rok produkcji a mianowicie po przekreceniu kluczyka w pozycje zapłón rozrusznik nie dostaje prądu wogole co moze byc przyczyna prosze o pomoc
Awatar użytkownika
henryk
VIP/Mechanik
VIP/Mechanik
Posty: 302
Rejestracja: 2012-11-12, 15:52
Lokalizacja: podkarpackie

2013-10-08, 15:32

Pewnie immo szwankuje i nie da się odpalić.
Jak mogę to pomogę :)
Awatar użytkownika
mati234123
User
User
Posty: 3
Rejestracja: 2013-10-08, 13:34

2013-10-08, 16:35

dzieki za odpowiedz to w takim razie jak moge odłonczyć to immo zeby autko paliło prosze o pomoc
Awatar użytkownika
dawid2110
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 771
Rejestracja: 2012-02-25, 17:07
Lokalizacja: Kielce

2013-10-08, 19:50

henryk pisze:Pewnie immo szwankuje i nie da się odpalić.


Nic podobnego ! Kolego w tym aucie immo nie odcina rozrusznika .
Ja zaczołbym od bezpieczników a przedewszystkim od bezpieczników które są na podszybiu z prawej strony pod takim plastikiem czesto gniją i z autem dzieją sie cuda.
Można jeszcze podłączyć rozrusznik na krótko .
Nie jestem pewien ale chyba w tym aucie rozrusznik idzie przez przekaźnik wiec jego tez warto sprawdzić.
z kad jestes??
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo
Awatar użytkownika
mati234123
User
User
Posty: 3
Rejestracja: 2013-10-08, 13:34

2013-10-09, 08:46

bezpieczniki na pod szybiu były wyciagane pokolei i czyszczone bo były zasniedziale i dalej jest to samo rozrusznik był podłanczany na krótko i krecił bez zarzótów na tomiast w po podłaczeniu go do auta nie kreci mam pytanie czy moze to byc wina stacyjki ? jestem z jeleniej góry a jeszcze jedno gdzie znajduje sie ten przekażnik moze rzeczywiscie to jego wina
Awatar użytkownika
dawid2110
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 771
Rejestracja: 2012-02-25, 17:07
Lokalizacja: Kielce

2013-10-10, 19:12

Kolego nie pamiętam czy napewno idzie przez przekaźnik jeśli tak to jest on w puszce w komorze silnika posprawdzaj czy na wszystkich są napięcia jeśli tak to pozwieraj je na krótko . Może być winna kostka stacyjki możesz też podawać napięcie na krótko na kość przy stacyjce. ciężko mi tak na odległość ...
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo
zico

2013-10-12, 16:43

Przekaźnik występuje tylko z automatyczną skrzynią biegów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektronika”