Reparts.pl - regeneracja części samochodowych Forum VW Skup aut Poznań Skup aut

rezystancja w poduszce

Elektronika samochodowa - Tematy elektroniczne elektryczne itp.

Moderator: raptus1984

Awatar użytkownika
PHOENIX
User
User
Posty: 13
Rejestracja: 2012-11-11, 09:17

2012-11-15, 21:28

dzis z nudow podlaczylem znowu kompa i wyszlo cos takiego ,


0F- ładunek wybuch. Airbag boczny za str. Pasażera / wartość zbyt wysoka / obecny(ciągły)/37

i pod spodem w ramce

The ECU detected a short to Ground or Battery + in the Side Airbag Squib circuit(s) as indicated by the code.
ATTENTION! TURN THE KEY OFF FOR AT LEAST 10 MINUTES, THEN DISCONNECT THE BATTERY AND WAIT FOR 15 MINUTES, THEN DISCONNECT THE AIRBAGS.
After disconnecting the Airbags, inspect the wiring for the short, and replace the harness if faulty.
NOTE: In some cases the code may refer to both driver and passenger side Squib circuits, or to a defect in the ECU itself.
After completing the test and replacing the faulty parts, assemble the system and reconnect the battery as the last step. After that, read the codes and data again to ensure the system to be OK
Powodem tego błędu jest Wartość zbyt wysoka
Obecny status błędu jest Obecny(ciągły)

niestety czyszczenie styków nie pomogło , muszę teraz zakupić sobie opornik i spróbować go założyć , pozwoli mi to ustalić mniej więcej miejsce występowania usterki ,

jeśli się mylę to mnie poprawcie proszę . a i jeszcze tak do potwierdzenia 2,2 wystarczy opornik ?
Awatar użytkownika
dawid2110
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 771
Rejestracja: 2012-02-25, 17:07
Lokalizacja: Kielce

2012-11-19, 19:00

kupując kup sobie 2.2 ohma i 2.2kohma bo chyba to pierwsze ale już dobrze nie pamiętam
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo
Awatar użytkownika
PHOENIX
User
User
Posty: 13
Rejestracja: 2012-11-11, 09:17

2012-11-22, 19:21

spoko zakupiłem oba , a ponieważ będę to robił 1 raz to dodatkowe pytanie , w kostce sa 3 przewody gdzie powinien być wlutowany ten opornik ?
zico

2012-11-22, 20:08

Wlutowany? Chyba nie chcesz go tam na stałe zostawić? W cywilizowanych krajach za to do paki zamykają.
To ma być tylko dla testu czy jasiek do wymiany, czy po kablach trzeba szukać.
Tak jak widać na schemacie od Arniego, przewody brązowy i niebieski. Czarny (masa) jest tam tylko żeby jasiek ładunkiem elektrostatycznym nie dostał.
Awatar użytkownika
PHOENIX
User
User
Posty: 13
Rejestracja: 2012-11-11, 09:17

2012-11-22, 20:14

no przecież nie dam go na skrętkę , a i spokojnie nie nalezę do tych którzy chodzą na skróty , samochód dopiero kupiłem dla zony ( 3 tyg ) i chce go doprowadzić do stanu na jaki zasługuje , czyli ideał podobnie jak to zrobiłem z moja 1 Alfa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektronika”