Reparts.pl - regeneracja części samochodowych Forum VW Skup aut Poznań Skup aut

Jak wykonać Chip tuning ?

Elektronika samochodowa - Tematy elektroniczne elektryczne itp.

Moderator: raptus1984

Awatar użytkownika
gogiel
User
User
Posty: 10
Rejestracja: 2012-03-24, 18:19

2012-03-24, 18:25

Witam jestem początkujący w tych sprawach ale jestem ciekawy nowości i tu moje pytanie na czy polega chip tuning jak sie go wykonuje??
Awatar użytkownika
dawid2110
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 771
Rejestracja: 2012-02-25, 17:07
Lokalizacja: Kielce

2012-03-24, 18:49

chip tuning na ogół polega na zmodyfikowaniu mapy(programu) sterownika silnika
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo
Awatar użytkownika
arnipoznań
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 713
Rejestracja: 2012-02-17, 20:22
Lokalizacja: PZ

2012-03-24, 19:03

często trzeba wylutować eprom ze sterownika i wgrać w/w mapę, lepiej dać to do zrobienia fachowcowi, ja ostatnio dałem do naprawy sterownik od mojego auto bo jakiś baranek kiedyś próbował coś tam zdziałać w nim i spowodował wzrost spalania do 11 l/100km i spadek mocy, w razie czego mogę podać namiar na kolegę który mi go naprawiał (mieszka i pracuje w Warszawie)
I DON'T WANNA LIVE ON THIS PLANET ANYMORE
Awatar użytkownika
gogiel
User
User
Posty: 10
Rejestracja: 2012-03-24, 18:19

2012-03-24, 19:10

A słyszałem kiedyś o takim czymś że vagiem można zwiekszyć w dieslu moc jest to możliwe??
Awatar użytkownika
darek40
User
User
Posty: 12
Rejestracja: 2012-03-06, 20:20
Lokalizacja: warszawa

2012-04-21, 19:37

tak oczywiścię trochę odpowiednim VAGiem lub VASem można zrobić trochę bałaganu tylko czy go póżniej kolega da radę uprzątnąć <cisza>
witam- pomogłem postaw piwo
Awatar użytkownika
Mechaniczny
Administrator
Administrator
Posty: 1682
Rejestracja: 2010-03-11, 13:54
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

2012-08-06, 19:10

Czy ktoś z forumowiczów zna się na chiptuningu ?? potrzebuje kilku porad.
Awatar użytkownika
dawid2110
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 771
Rejestracja: 2012-02-25, 17:07
Lokalizacja: Kielce

2012-08-06, 19:49

Jeśli nie jesteś doświadczony to tak jak koledzy wyżej nie radzę ci się w to bawić bo naprawy są droższe niż się to wydaje
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo
Awatar użytkownika
Mechaniczny
Administrator
Administrator
Posty: 1682
Rejestracja: 2010-03-11, 13:54
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

2012-08-06, 19:55

Nikt nie jest doświadczony puki nie zdobędzie tego doświadczenia, na wszystkich forach tylko straszą wiadomo boją się konkurencji ale sporo o tym czytałem i wcale nie jest to takie straszne na razie nie interesuje mnie samodzielna modyfikacja map tylko coś na początek jaki interfejs galletto czy Mpps itd ciekawią mnie podstawy nie chce tego robić profesjonalnie tylko się pobawić potestować na swoim aucie itd. Mile widziane także info na PW :D
Awatar użytkownika
dawid2110
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 771
Rejestracja: 2012-02-25, 17:07
Lokalizacja: Kielce

2012-08-06, 19:58

I widzisz to jest temat na który ciężko znaleźć jakieś konkretne informacje . Wiem bo też szukałem
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo
Awatar użytkownika
arnipoznań
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 713
Rejestracja: 2012-02-17, 20:22
Lokalizacja: PZ

2012-08-06, 20:12

Mechaniczny napisz na pw do kolegi darek40, rzadko tu bywa ale zna sie na tym konkretnie, może coś ci napisze pozdro ;)
I DON'T WANNA LIVE ON THIS PLANET ANYMORE
Awatar użytkownika
Majonez850
Automistrz
Posty: 179
Rejestracja: 2012-05-27, 10:48
Lokalizacja: Bolechowo Osiedle

2012-08-06, 21:07

Coś tam się słyszało ale sam jestem ciekaw co tam można w naszych kompach zrobić <chatownik>
Awatar użytkownika
krzysiek82
User
User
Posty: 5
Rejestracja: 2012-08-19, 08:46
Lokalizacja: Okolice Łodzi

2012-08-19, 09:03

Mechaniczny pisze:Nikt nie jest doświadczony puki nie zdobędzie tego doświadczenia, na wszystkich forach tylko straszą wiadomo boją się konkurencji
też napotykam na takie bariery, to wiedza tajemna, a ja nie chce na tym zarabiać po prostu chcę wiedzieć więcej na ten temat. Niestety do tej pory nic nie udało mi się wskórać w tym temacie.
zico

2012-08-19, 09:35

krzysiek82, wiesz chyba już jak się stroi gazownie na AFR to i z benzyną powinieneś mniej więcej wiedzieć, tylko jeszcze dodatkowo i zapłon też by się przydało dłubnąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektronika”