Reparts.pl - regeneracja części samochodowych Forum VW Skup aut Poznań Skup aut

opel astra h blad p0425

Diagnostyka samochodowa
Awatar użytkownika
kiko
Początkujący
Posty: 94
Rejestracja: 2012-03-20, 20:27
Lokalizacja: tychy

2012-06-21, 14:58

Czym to naprawić ?

blad p0425 1.7 tdi
Pozdrawiam Kiko
Awatar użytkownika
Mechaniczny
Administrator
Administrator
Posty: 1685
Rejestracja: 2010-03-11, 13:54
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

2012-06-21, 15:02

Według Autodaty
P 0425 catalitic converter temperature sensor-bak1 ,czyli coś z czujnikiem temperatury katalizatora.W zaleceniach w autodacie sprawdzić połączenia w okolicach czujnika temperatury,
Awatar użytkownika
kiko
Początkujący
Posty: 94
Rejestracja: 2012-03-20, 20:27
Lokalizacja: tychy

2012-06-21, 19:30

połączenia sa ok - a nie bedzie to czasem DPF ?
Pozdrawiam Kiko
Awatar użytkownika
dawid2110
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 771
Rejestracja: 2012-02-25, 17:07
Lokalizacja: Kielce

2012-06-24, 08:15

to czujnik temperatury spalin - zakłócenie działania to nie dpf ale znajduje się w dpf-ie
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo
Awatar użytkownika
kiko
Początkujący
Posty: 94
Rejestracja: 2012-03-20, 20:27
Lokalizacja: tychy

2012-06-24, 09:50

W jaki sposob to naprawic ?
Pozdrawiam Kiko
Awatar użytkownika
dawid2110
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 771
Rejestracja: 2012-02-25, 17:07
Lokalizacja: Kielce

2012-06-24, 12:45

Na początek go znajdź
http://moto.allegro.pl/czujnik-temperat ... 70010.html
prawdopodobnie są 2 więc pasowało by sprawdzić który jest padnięty czym diagnozujesz auto ??? Może masz podgląd w wartościach jakie temp widzi.
poza tym tak sprawdz czy w kostce na pinach jest tak:
czujnik 1 przed dpf
zapłon włączony napięcie między 1 a 2 pinem około 5 V wykręć go i sprawdz rezystancję podczas podgrzewania go
100 stopni 80 -90 kohm
200 11-15 kohm
300stopni 3-34 kOhm
drugi czujnik jest taki sam i taksamo go sprawdz
ewentualnie przedzwoń instalację między czujnikiem a sterownikiem silnika i tu
czujnik 1
pierwszy pin czujnika ma mieć przejście na A34 w sterowniku
2 pin czujnika na A35
czujnik 2
1 pin na A32
2pin na A 33
to tyle opisz spostrzeżenia
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo
Awatar użytkownika
Mechaniczny
Administrator
Administrator
Posty: 1685
Rejestracja: 2010-03-11, 13:54
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

2012-06-24, 12:50

Dawid skąd posiadasz te wszystkie wartości ile powinno byc np. ohm-ów ??
Awatar użytkownika
dawid2110
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 771
Rejestracja: 2012-02-25, 17:07
Lokalizacja: Kielce

2012-06-24, 12:54

Esitronic kolego
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo
Awatar użytkownika
Mechaniczny
Administrator
Administrator
Posty: 1685
Rejestracja: 2010-03-11, 13:54
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

2012-06-24, 13:01

No taaak :D mam tutaj gdzieś wersje 2009 ale głębiej muszę poszukac :)
Awatar użytkownika
dawid2110
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 771
Rejestracja: 2012-02-25, 17:07
Lokalizacja: Kielce

2012-06-24, 13:05

ja przedewszytkim używam esi głównie też dla tego że ma opis większości elementów
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo
Awatar użytkownika
Mechaniczny
Administrator
Administrator
Posty: 1685
Rejestracja: 2010-03-11, 13:54
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

2012-06-24, 13:13

Tak szukam szukam i nie moge tego znaleźć :(
Awatar użytkownika
kiko
Początkujący
Posty: 94
Rejestracja: 2012-03-20, 20:27
Lokalizacja: tychy

2012-06-24, 17:33

no przydalby sie nowsze esi :)
Pozdrawiam Kiko
Awatar użytkownika
dawid2110
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 771
Rejestracja: 2012-02-25, 17:07
Lokalizacja: Kielce

2012-06-24, 18:37

ja mam dosyć stare a pobrane z PEB
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo
Awatar użytkownika
Mechaniczny
Administrator
Administrator
Posty: 1685
Rejestracja: 2010-03-11, 13:54
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

2012-06-24, 18:42

A mógł byś opisać krok po kroku w którym miejscu to znaleźć ??
Awatar użytkownika
dawid2110
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 771
Rejestracja: 2012-02-25, 17:07
Lokalizacja: Kielce

2012-06-29, 11:18

No i co z tą astrą???


A co do esi to też już nie mogę znaleść na PEB
Czy tobie chodzi jak znaleść wartości części w esitroniku???
Szanuj czas innych. Jeśli pomogłem postaw piwo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diagnostyka komputerowa”