Reparts.pl - regeneracja części samochodowych Forum VW Skup aut Poznań Skup aut

Radio bez Wyjścia RCA a wzmacniacz

Awatar użytkownika
dudas1
Początkujący
Posty: 43
Rejestracja: 2012-08-26, 17:39

2013-05-31, 17:31

Witam. Szukam jakiejś możliwości by podłączyć wzmacniacz i tube pod chińskie radio dalco bez wyjscia na wzmacniacz co moge zrobic?? kedyś znalazłem taki kabelek z jednej strony kostka iso żeńska a z drugiej wyjscia rca i kostka iso meska lecz niemoge tego znaleść
Awatar użytkownika
LuK444Sz
User
User
Posty: 29
Rejestracja: 2013-04-23, 15:20
Lokalizacja: Miechów

2013-05-31, 18:46

Jest możliwość podłączenia. Otóż musisz kupić adapter, który będzie miał z jednej strony kable RCA, a z drugiej strony będziesz miał dwa kable do podłączenia pod któryś głośnik. Dźwięk jednak nie będzie pierwszej jakości, aczkolwiek wszystko będzie chodzić.
Chodzi o takie coś:
http://image.ceneo.pl/data/products/392 ... -cinch.jpg
Mam tak u siebie w drugim samochodzie podłączone. Jakbyś miał jakiś problem to pisz :)
Pozdrawiam,
LuK444Sz
Awatar użytkownika
dudas1
Początkujący
Posty: 43
Rejestracja: 2012-08-26, 17:39

2013-05-31, 18:52

chodzi mi zeby w miare głośno grało i było pier...cie czyli dobry bass. oczywiście mam zamiar wsadzic tube do bagaja. a jak to wogóle gra u ciebie>?
Awatar użytkownika
LuK444Sz
User
User
Posty: 29
Rejestracja: 2013-04-23, 15:20
Lokalizacja: Miechów

2013-05-31, 19:32

Bas jest, grać też będzie głośno, ale cudów się nie spodziewaj, bo nigdy z sygnału do głośnika średniego czy wysokiego tonu nie uzyskasz tonu niskiego. Jeżeli kupisz ten adapter, to będzie to grało ładnie, ale jak zależy Ci na rzeczywiście dobrym jakościowo basie, to kup radio z wyjściami RCA.
Pozdrawiam,
LuK444Sz
Awatar użytkownika
dudas1
Początkujący
Posty: 43
Rejestracja: 2012-08-26, 17:39

2013-05-31, 19:50

widze ze orientujesz sie w tym temacie wiec zapytam cie wprost czy to radio jest dobre bo ciekawi mnie cena http://allegro.pl/radio-samochodowe-dal ... 79266.html
Awatar użytkownika
LuK444Sz
User
User
Posty: 29
Rejestracja: 2013-04-23, 15:20
Lokalizacja: Miechów

2013-05-31, 20:07

To nie będzie dobry wybór, ponieważ:
1. Brak RDS - jak będziesz słuchał radia FM, to będzie problem z odbiorem fal, dlatego, że w jednym miejscu daną stację będzie dobrze słychać na jednej częstotliwości, a w innym na drugiej. Radio nie posiada RDS i automatycznie nie zmieni tej częstotliwości. Skutkuje to tym, że będziesz musiał jedną stację zaprogramować na kilku kanałach i przełączać manualnie w zależności od miejsca w którym będziesz.

2. Jeżeli chcesz założyć subwoofer, to myślę, że głośniki średnio i wysokotonowe również nie będą jakieś dziadowskie. Dlatego moc 4x45W to stosunkowo mało co możesz wykrzesać chcąc rozkręcić głośniej radio.

Nie wiem jak sprawa ma się z odbiorem. Raz połakomiłem się na radio Bluestara za podobne pieniądze i oferowali radio 4x45W, po czym okazało się, że jest to 2x45W. Fakt, wyjścia RCA miało, ale odbiór fal radiowych FM był tragiczny. Wiecznie musiałem przełączać częstotliwości, a i tak radio szumiało. Dodatkowo była regulacja głośności od 0-16. Chcący, żeby radio głośniej zagrało, to nie było takiej możliwości bo skala już się kończyła.

Według mnie, zakup radia to nie zakup na miesiąc czy na dwa tylko już na dłuższy czas, kilka lat. Wydaje mi się, że warto uzbierać troszkę pieniędzy i kupić radio firm Pioneer (wg mnie najlepsze), później Alpine i Sony. Broń boże nie kupuj jakichś firm mniej znanych, lub nawet LG, o którym coraz więcej negatywnych opinii.
Aktualnie mam w swoim samochodzie radio Pioneera, nie pamiętam w tej chwili jaki model, ale ładnie gra i nie narzekam. Co prawda dałem za nie coś koło 230 zł.
Jak coś to pytaj, ewentualnie napisz jaki przedział cenowy Cię interesuje i co w tym radiu miałoby być :)
Pozdrawiam,
LuK444Sz
Awatar użytkownika
dudas1
Początkujący
Posty: 43
Rejestracja: 2012-08-26, 17:39

2013-05-31, 20:11

a takie jakieś radio pioneera jakie parametry powinno miec?? jakbys mogł podaj jakis model
Awatar użytkownika
LuK444Sz
User
User
Posty: 29
Rejestracja: 2013-04-23, 15:20
Lokalizacja: Miechów

2013-05-31, 20:43

Posiadam radio Pioneera DEH-2500. Dam Ci linka do niego to przejrzyj co posiada. Co prawda jest to 4x50W, ale jak dla mnie wystarcza. Jeżeli szukasz czegoś mocniejszego no to automatycznie przy zachowaniu podobnych funkcji cena idzie w górę.

Link: http://www.audiopioneer.pl/pioneer-deh- ... 3-wav.html
Pozdrawiam,
LuK444Sz
zico

2013-05-31, 20:48

dudas1 pisze:czy to radio jest dobre
Chyba sobie żartujesz. To grać nie będzie, tylko wydawać jakieś dziwne losowe dźwięki. Równie dobrze można wydech opiąć z mocowań żeby się ciągnął po asfalcie i efekt będzie podobny.
Awatar użytkownika
dudas1
Początkujący
Posty: 43
Rejestracja: 2012-08-26, 17:39

2013-06-01, 07:53

Wobec tego ZICO to co ty polecasz?
Awatar użytkownika
dudas1
Początkujący
Posty: 43
Rejestracja: 2012-08-26, 17:39

2013-06-01, 16:40

niechce orginału a poza tym potrzebuje w tym radiu mp3 usb aux i jeszcze jedno nie takie drogie:P
Awatar użytkownika
arnipoznań
VIP/Moderator
VIP/Moderator
Posty: 713
Rejestracja: 2012-02-17, 20:22
Lokalizacja: PZ

2013-06-01, 18:39

ja w audi mam radio blaupunkt jakies tam na płyty cd, do tego transmiter fm, wzmaciacz FLI 400 i subwoofer tonsil SAS 250. Wiesz ile mnie to wszystko kosztowało? 200 zł :) fakt że wzmaka dostałem za free ze złomowiska i go tylko sobie naprawiłem (części za 40 zł). Wszystko gra super, głośnik dwucewkowy w tubie ma tylko 80 wat mocy rzeczywistej ale 25 cm srednicy robi swoje, mało kto wytrzymuje a tylnym siedzeniu. ie kupuj sprzetu z chi NO NAME bo to szajs, lepiej używae firmówki, nie koniecznie takie jak ja ale firmówki
I DON'T WANNA LIVE ON THIS PLANET ANYMORE
zico

2013-06-01, 18:52

dudas1 pisze:nie takie drogie
Niestety, jakość kosztuje.
arnipoznań pisze:ma tylko 80 wat mocy
To nie jest tylko, w przeliczeniu na chińskie pmpo to by trzeba było jeszcze jedno zero dodać. :)
Awatar użytkownika
dudas1
Początkujący
Posty: 43
Rejestracja: 2012-08-26, 17:39

2013-06-01, 19:25

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio, CB radio, Nawigacja”